Verzorgingstips

 

Uitplanten

Thuis gekomen met uw nieuwe aankoop wilt u deze natuurlijk direct uitplanten in uw tuin. Denk er echter aan, dat wanneer het een erg warme dag is, u beter kunt wachten tot in de avonduren. De plant komt meestal uit een beschut klimaat en als deze in de volle zon wordt uitgeplant, kan deze de verdamping niet aan en kan gaan verbranden. Zet de plant dan even op een schaduwrijke plek.

Als u begint met planten, moet u er voor zorgen dat de kluit van de plant nat is. U kunt het beste de plastic pot van de plant halen en de kluit in een emmer met water dompelen. Plaats de plant daarna in de volle grond, een bloembak of bloempot. Ververs altijd de potaarde in de te vullen pot. In potaarde van een jaar oud zitten helemaal geen voedingstoffen meer. Vaak is het zelfs een broedplaats voor allerhande schadelijke schimmels en bacteriën!
Denk er bij de aankoop van potaarde aan dat er een groot verschil is in kwaliteit. Goedkope zakken potaarde zijn de naam potaarde vaak niet waard, het is meer een veredelde tuingrond. In de wat duurdere potaarde zal uw plant zich duidelijk beter ontwikkelen.
U kunt overwegen om bij het uitplanten direct een voedingstablet bij de plant te stoppen. Deze geeft gedurende lange tijd een beetje voeding af, zodat uw plant altijd over de juiste hoeveelheid voeding beschikt.

Voeding

Maatschap Polman mengt standaard langzaam werkende meststof door de potgrond. Dit is vooral bedoeld als ondersteuning voor de plant in de handelsfase en als startvoeding in het begin van het tuinleven van de plant. Het is echter niet genoeg voeding voor het hele groeiseizoen.

Maatschap Polman adviseert dan ook om standaard  bij elke plant een voedingstablet te stoppen. Als u bij het uitplanten geen voedingstablet heeft toegevoegd, moet u eraan denken dat u bij het water geven 1 keer in de 2 weken voeding bijmengt. U kunt hiervoor speciale voeding kopen bij een speciaalzaak of tuincentrum.
Vaak wordt het bijmengen van voeding vergeten. Uw plant zal het dan na 4 weken duidelijk slechter gaan doen. De voeding die hij meekreeg van de kweker is verbruikt en de plant leeft alleen op water. 

Verzorging

Voor een goede doorbloei is het belangrijk dat u uitgebloeide bloemen verwijderd. Door het verwijderen van de uitgebloeide bloemen zult u een veel rijker bloeiende plant overhouden.

Water geven

U kunt de planten het beste ’s morgens water geven. Zorg ervoor dat de plant bij zonnig weer voldoende water heeft om de dag door te komen. In de felle zon water geven kan bladverbranding veroorzaken